jeudi 2 février 2012

Conférence Alliance Française

Conférence de Jan Sanders
Jan Sanders is werkzaam bij het Brabants Historisch Informatie Centrum als rijksarchivaris in Noord-Brabant en archivaris van de aangesloten gemeenten en waterschappen. In 2010 publiceerde hij samen met Lia van der Heijden de vijf dagboeken van Adriaan van der Willigen (1766-1841), soldaat, patriot, politicus en kunstcriticus. In 2011 verscheen van zijn hand een moderne versie van Van der Willigens reizen naar België.



Adriaan van der Willigen (1766-1841) werd geboren in Rotterdam. Hij had de geschriften van de Verlichtingsfilosofen gelezen, vooral van Rousseau. In 1787, na de plundering van ‘s-Hertogenbosch door muitende soldaten, koos hij de kant van de patriotten tegen de gevestigde macht van de gezeten burgerij en de stadhouder. In Tilburg vervulde hij vanaf 1794 verscheidene bestuurlijke functies. Zes jaar later stapte hij resoluut uit de politiek en ging zich wijden aan kunst, cultuur en reizen.

In 1802 vestigde hij zich in Parijs en observeerde er de Parijzenaars en de Franse politiek. In zijn dagboek beschreef hij wat er in Parijs overgebleven was van de idealen van de Franse Revolutie van 1789. Vrijwel iedere avond bezocht hij toneelvoorstellingen. Hij was regelmatig te vinden in het Louvre voor de nieuwe aanwinsten uit het buitenland. Dit gold evenzeer voor de dierentuin. Met scherp oog voor detail beschreef hij de Parijzenaars, hun leef- en eetgewoonten, hun taal, de carnavalsvermaken, hun gevoel voor humor en wat al niet meer. De kroning van Napoleon tot keizer eind 1804 was voor hem een dieptepunt. In 1805 verliet hij Parijs om na een reis naar Italië te gaan wonen in Haarlem.



Soirée bilingue : néerlandais et français (présentation du Contrat Social de JJ Rousseau et extraits du journal d’Adriaan van der Willigen en français).
Tweetalige avond: Nederlands en Frans (presentatie van het maatschappelijk verdrag van JJ Rousseau en extracten van het journaal van Adriaan van der Willigen in het Frans)

Datum: woensdag 15 februari 2012

Tijd: 20 uur

Locatie: BHIC - Brabants Historisch Informatie Centrum
Zuid Willemsvaart 2
5211 NW 's-Hertogenbosch

Prijs: Leden en cursisten van de Alliance Française: gratis
Introducés: 3 euro

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire